Camden Rd, Hawthorn

Camden Rd, Hawthorn

Set among lush layers of green foliage, from the street this residence retains all of its 1920s charm, but beyond the front door this stylish family home truly is a contemporary oasis.

The property owners purchased the residence in original condition, approximately four years ago, and entrusted Neil Architecture to renovate and extend it to create an indestructible, yet casual, family home with plenty of natural light.

The original areas of the home have been subtly updated, whilst still retaining many of the original Art Deco embellishments that are characteristic of the era, such as the elaborate cornice and ceiling roses, and captivating etched glass paneling in the double French doors in the formal living room and either side of the front door.

In a tribute to the period, the new areas of the home have been graced with echoes of the original architecture. Exemplar is the black feature tile in the family room, and carried through to the outdoor pavilion, which is reminiscent of the dark feature brickwork incorporated into the façade; and the 1920s inspired, George Nelson pendant lighting featured throughout the home.

The home features a subdued palette of base colours in the living areas, deep grey hues and rich, dark natural wood finishes. A lightly oiled spotted gum feature wall spans the majority of the hall and extends around into the meals area, and lush American oak veneered cabinetry features in both the formal lounge and family areas.

The bathrooms and powder room are flawlessly presented in pure, pristine white, with a muted gold splashback providing a touch of detail in the powder room.

Interior designer, Kay Hodges of Pomp, has sprinkled just the right amount of colour throughout the home, from the mustard freestanding lamp and scatter cushions in the family room, to the striking Marimekko blinds in the children's rooms, and the sophisticated Paul Smith fabric upholstered built-in bench seating in the family and play areas.

Among the most outstanding features of the home is the marvelous use of glass to bring the outside in. Throughout the new areas of the home the northern and eastern walls are comprised of frameless floor to ceiling windows and overlook lush layered garden, which gives the home a natural and relaxed feel. The immense double glass sliding doors in the meals area lead to a cleverly designed outdoor pavilion - with built in barbeque and seating - that provides for seamless outdoor and indoor entertaining.

This unpretentious contemporary family home is everything a young family could want. Beyond the formal façade awaits a peaceful and relaxed atmosphere, a perfect place to unwind at the end of a busy day.