Swinburne Avenue, Hawthorn

Swinburne Avenue, Hawthorn

Designed to entertain while accommodating a growing young family, this cutting edge home results from a seamless collaboration between architect, Craig Rosetti, and the property owner — a commercial builder by trade.

The unique shape of the block was a guiding influence behind the design of the home which is cleverly concealed from the street.

One of the first features to catch your eye is the striking vine etched curved wall that flows the home. It was designed by the owners and made using glass reinforced concrete by their company, GRC Environments. Their signature craftsmanship can also be seen in features such as the decking on the upstairs balcony and the single slab polished concrete bench tops in the kitchen.

Interior designers Doherty Design Studio are responsible for the built-in cabinetry featured throughout, including the floating bed in the master bedroom; the stylish built-in corner lounge and day bed in the upstairs living spaces; the distinctive limed American oak joinery in the bedrooms; and the eye-catching cabinets in the children's playroom — which are playfully enlivened with brilliant magenta and white geometric inserts.

Lisa Bishop, artist and childhood friend of the owner, created many of the works around the home, including the owls watching over the upstairs hall, the personalized artworks in the children's bedrooms and the doe-eyed woman overlooking the meals area.

The property successfully integrates an array of textures and tones to create a feeling of tranquility and warmth. Upstairs, the main bathroom is tiled in a visually stunning, honeycomb pattern while the ensuite, features a fabulous freestanding oval bath and dramatic feature wall beyond, showcasing groutless, autumn leaf inspired tiles.

The living spaces are bathed in natural light, which flows in from the floor to ceiling glass walls encasing them. The living room features a richly textured, chocolate brown spotted gum feature wall, and overlooks a large outdoor lounge that gives way to a revitalizing magnesium pool.

In the kitchen, above the polished concrete island benchtop hang a constellation of three bronze pendant lights handcrafted by Ed Linacre, smaller versions of the central pendant that hangs over the staircase, and beneath the bench bronze mirrored glass panels provide a subtle hint of colour.

The property is designed for sustainable living and integrates innovative, eco friendly, features such as passive heating and cooling throughout. Exemplar of this innovation are the extended eaves on the northern aspect-designed to block the harsh summer sun, whilst still harnessing the thermal mass from the sunlight on the polished concrete flooring in the winter months. Another novel feature is the upstairs cross flow ventilation system, which creates a thermal flu by employing a combination of louvers on the bedroom doors, ceiling fans, and electric operated windows, to naturally vent hot air from the home while circulating cooler air inside.

This modern masterpiece clearly fits the brief. It is thoughtfully designed to accommodate the needs of a young family, and there are sure to be many of memorable parties here as the children grow toward the future.