Belmont Ave, Kew

Belmont Ave, Kew

This grand home was built in about 1885, and is in an area of Kew considered to have heritage significance. It has recently been extensively and beautifully renovated under the guidance of Matt Gibson Architecture and Design. The renovation incorporates many modern and unique features, but also respectsthe traditional features of the house.

The fusion of old and new is best seen in the kitchen, dining and living area. The double sided fireplace, which uses an original fireplace, divides the dining space from the living area. Exposed brick of the original building and original ceiling beams in the dining areaare combined with a modern light installationwhich was created to the architect's specifications.

The adjacent kitchen is stylishly fitted with marbleand granite benchtops.The black pendant lights over the kitchen bench, known as 'circus pendant lights', were designed by Corinna Warm. Their shape is inspired by circus tents and they provide a warm glow as light bounces offthe gold interior. A mirrorsplashback has been incorporated to reflect the view of the garden backinto the kitchen. The cabinetry below the benchtops has been made from the same boards as the floor - recycled messmate.

The kitchen and living area feature three walls of double glazedglass that open seamlessly out to the recycled blackbutt deck and the sparkling pool, garage and upstairs office.The deck area is covered, but the canopyis elevatedso it is not easily visible but still enables northern solar access into the living areas. The deck area has an innovative external curtain made from woven stainless steel mesh. It can be fully or partially drawn to provide shade from the western sun. It can also be used to shelter the deck area from harsh weather conditions and to extend the interior space outward for entertaining.

The house promotes sustainability initiatives through use of as water tanks concealed under the deck and solar panels above the canopy.

The formal living room is located near the front of the house. This room contains a distinctive copper bead light designed by Winnie Lu for Innermost UK. Together with the black walls, the copper light provides a dramatic effect.

Across the hallway from the living room is the master bedroom withensuite and walk in robe. The striking dark wallpaper in this room was imported from the Netherlands. It is complemented superbly by an antique chandelier and Lee Broom crystal bulbs.

Upstairs are three bedrooms and a children's play area. The staircase is original, as are the front two bedrooms with fireplaces. The third upstairs bedroom is the ultimatemodern teenage bedroom, with its own ensuite. The three bathrooms in the house are each distinct, but have a common theme of hexagon tiles on the walls, and bluestone tiles on thefloor.

Between the front two bedroomsis the front balcony. If you look very closely there is a height chart on the brickwork near the doorway, which dates back to at least the 1940's.

While the front exterior of the house is the original brickwork and stainglass, the new parts of the house are clad in zinc. In all junctions between the old and the new, both upstairs and downstairs,glazing recesses are used so that the new work touches the heritage building sensitively. Bluestone thresholds designate where old meets new and tell a tale of the history of this building.