Kinkora Road, Hawthorn

Kinkora Road, Hawthorn

This stunning home dates back to the inter-war era, but it has recently undergone a complete transformation to incorporate every modern feature a family could desire.

The brief given to Architect Peter Barton was for an open, light living space that flows from inside to outside, and the design certainly delivers on that. Only the front two rooms of the original house have been retained. The circular stained glass window at the entrance is an original feature. Other features (such as the fireplaces and bay window) have been incorporated in keeping with the period style of the house.

An underground level and an upper level have been added, the backyard has been raised over one metre and the original house has been widened. This has allowed the owners to maximise the size of the house without compromising on the size of the outdoor spaces.

The first room as you enter is currently used as a child's room, but has been decorated in keeping with its eventual use as a study. The second room at the front is the main bedroom, which has a walk in robe and ensuite. Wallpaper gives the room an elegant yet contemporary edge. A formal living room follows, providing a tranquil space.

The floating staircase is a striking central feature of the house. It is dominated by one of the many beautiful light fittings in the house. It leads upstairs to the children's bedrooms and bathroom. The furnishings in each of the bedrooms is quite different, creating a unique and playful space for each of the children.

Downstairs, the kitchen/ dining/ living space is stylish and bright, with high ceilings and floor-to-ceiling windows overlooking the sparkling pool and back yard. As well as the main living space, there is a great informal area for the kids.

The kitchen is finished with Calcutta marble and Caesar stone benches, impressive silver lights and miele appliances. It incorporates every modern convenience, including a steam oven, coffee machine, bar fridge and a pantry larger than some kitchens!

The area to the side of the dining area has been enhanced by the use of a water feature and a suspended rooftop garden over the garage.

Downstairs contains the large garage as well as a games room, laundry, drying area, wine cellar, loads of storage and a plant room. The games room is decorated in LA and Rio wallpaper, which is sure to entertain the children. It has a window directly into the pool which is a fun idea, but is also very functional as it lets light into the room.

The outdoor space has many features to keep children entertained, including a pool, in-ground trampoline and a climbing frame. It also has plenty for the adults, including an outdoor kitchen and a built-in fireplace. There is even a chook shed in the back corner of the backyard and a vegie patch in the front yard.

The design incorporates many sustainability features, including double glazing and rainwater tanks.