Barton St, Hawthorn Photographs: Peter Clarke

Barton St, Hawthorn

This newly constructed contemporary home, conceived by ADDARC architects makes the most of its narrow site proportions, offering generous family living zones and landscape insertions fit for a growing family.

From the street the house is a juxtaposition between bold forms and classic materials, utilising reflective glass and zinc to mirror the streetscape charm. The interiors have incorporated this minimal approach in both detail and materials palette, allowing the family to add their personal touch through art, furnishings and landscape. Throughout the home considerable craftsmanship and attention to detail has been lavished on finishes.

The house is comprised of three distinct levels. The ground or entry level is the primary living level with the entertaining area capitalising on the north facing courtyard. The outdoor area, complete with pool, integrated BBQ and vertical green wall, presents as a seamless extension to the living dining area. The connection between the inside and out is further emphasised by the custom art wall by Rowena Martinich commissioned by the owner. The sleek kitchen has a concealed link through to butler's pantry, laundry and garage areas. Kitchen appliances are also concealed and cleverly hidden behind a wall of handle free cabinets. A master bedroom suite and a power room, complete with a beautiful timber wrapped wall and ceiling, complete the ground level program.

The upper level has three further bedrooms, each with private ensuite. The western most bedroom opens up to a terrace area with wrap around garden offering a secluded oasis away from the family courtyard below. A long desk connects the children's bedrooms, cleverly providing a study zone.

The lower level incorporates a further entertaining area complete with bar and home theatre. This space looks out to a sunken pebbled courtyard with Japanese Maple. A further study, bedroom and ancillary service space also occupy the lower level.

Each of the three levels is linked by an open stair and vertical green wall. Internally the stair wall is clad in black granite and offers a grounding spine to the vertical circulation. Lighting, speakers, curtains and mechanical outlets are integrated into the design to reinforce the minimalistic aesthetic.

The vertical green walls along the stairs and above the pool, have been built or "grown" using an ingenious technique of raising seedlings offsite in crates. Across a number of months the crates and the plants within, have slowly been tilted from the normal vertical to their final horizontal resting position. The crates were then transported to the home and clipped into a purpose built frame.

This home, with its dramatic use of materials and grand features, makes clever use of the small site and provides a perfect space to meet the current and future needs of the family.