Elgin St, Hawthorn

Elgin St, Hawthorn

This charming double fronted Victorian home has recently been extensively and beautifully renovated. The renovation was designed by Jo McIntyre of Beautiful Home and built by builders, Devlin Mees. The renovation incorporates many modern features but also respects the tradition of the house, including the original stained glass surrounding the front door, fireplaces and hallway arch.

The front rooms have remained almost unchanged during the renovation except that a bedroom was transformed into a walk in robe, ensuite and powder room.

On the left as you enter is the study dominated by a striking pair of Mario Gerth paintings. The practical centre table serves as a desk and allows the study to be used by more than one person at a time.

On the right is the elegant master bedroom, with entry into a walk in robe and stylish ensuite. The bay window provides a beautiful backdrop for relaxing in the armchair. Robert Kitto pendant light fittings feature in each of the study, nursery and master bedroom. Marble tiles and caesarstone benches have been used to great effect in all the bathrooms.

From the front rooms, you step down to the spacious rear extension. In the dining area, the pendant by Mance serves as an interesting focal point. Dark hardwood flooring contrasts with the white walls and there are numerous splashes of colour in large modern artworks by Rosetta Santucci and Kirsty Dunn.

The adjacent kitchen is stylishly fitted with white benchtops and a marble splashback. It leads into a very functional pantry, study nook, laundry and drying room, all of which have been designed to conceal clutter.

The living area is a very peaceful space as it is surrounded by floor to ceiling glass with a view into the surrounding garden on two sides. The undercover outdoor area serves as an extension to the indoor living space.

Landscape architect Mary-Claire Dalling designed both the front and rear garden. The formal front garden provides lush but structured entrance to the house. While the rear garden includes an extensive herb garden and has plenty of space for children. An in-ground trampoline makes the space the envy of the neighbourhood children and the blackboard on the rear wall is a fun addition.

Upstairs is the children's zone, incorporating three bedrooms a bathroom and a playroom. The playroom includes extensive cupboards for toys and games. Each of the three children's bedrooms is uniquely decorated in differing colour palettes with beanbags providing a cosy space for reading.

The owners have used many local experts in the course of the renovation and have also made an effort to incorporate furniture by Melbourne designers and paintings by Australian artists. The result is a stylish beautiful home with timeless appeal, elegance and charm.