Leura Grove, Hawthorn East Photographs: Brooke Holm

Leura Grove, Hawthorn East

This 1980's brick house has undergone an extensive renovation and has been transformed into a stunning family home accompanied by a subtle retro vibe. The owners originally engaged interior designer Fiona Lynch to renovate the kitchen but as the project moved forward it became more than a simple amenities update. Many clients would have simply knocked down and started over but the outcome of this renovation is an example of masterful style with an 80's twist.

Unique original architectural elements (such as curved walls) have been retained and provided inspiration for the new additions. Only the front of the house (entrance and garage) and pool remain original, yet there is a seamless feel to the house mainly related to the brief for no formal spaces. Every area of the house is usable – a family home that is to be lived in. The renovation took approximately 10 months and was completed in 2013.

The key elements of the updated aesthetic are stone, copper, perforated metal detailing, timber veneer and playful pops of colour. There is a subtle Scandinavian feel with pale timber flooring and white walls. This provides the perfect base for the splashes of colour that enliven and create vibrancy throughout the interior. Tangerine orange is highlighted in sliding doors and bathroom window surround, the children's bedrooms all feature a different cabinetry highlight colour, and the geometric retro inspired wallpaper in the butler's pantry is delightful in its unexpectedness.

The front entrance impresses with the large original paneled timber double doors retained. This area has been further enhanced with the addition of new decorative surround glass panels in a geometric design.

Upon entry an original sweeping curved white wall hints as to what awaits. The master bedroom is on the left of the entry foyer. It features walk in robes and an ensuite, however the real highlight is its lovely outlook onto an Amanda Oliver designed private garden featuring tiered decking, delightful planting and tranquil pond.

From the entry foyer some steps lead up to the open plan kitchen, dining and living areas of the house. The kitchen features magnificent Carrara marble benches, white fish scale tiles, and custom made perforated metal strip lighting. With a nod to the curved elements of the original house the kitchen bench is curved at one end and incorporates a striking copper column support. A butler's pantry provides plentiful storage and an additional sink.

The dining and living area both access a generous decked outdoor area overlooking the pool. The dining area also features a custom made Hub table and smoked glass muffin pendant lighting. The dining and main living areas are the heart of the house and an impressive French Chiminees Philippe fireplace and concrete poured hearth partially divide the two spaces. Bespoke cabinetry with triangular copper handles also feature.

The dining area showcases a curved wall that echoes the original one in the entry but does more than merely replicate as it has the added appeal of being adorned in white Italian glazed bricks.

Towards the rear of the house and behind tangerine orange sliding doors there is a study and children's living area, which features a TV cleverly concealed behind a sliding panel. A hallway then leads to the remainder of the house, a main bathroom and three children's bedrooms. The main bathroom features stylish large format handmade Italian tiles and curves are again highlighted, this time in a striking aqua rimmed bathroom mirror. This detailing is just one of many examples that give this house its distinct personality and makes for delightful viewing.