Power St, Hawthorn Photographs: Andrew Ashton Photography

Power St, Hawthorn

Behind an unassuming entrance off a laneway, lies a striking and unique home. It was designed by Craig Rossetti of Rossetti Architects and built by builders, Finney approximately a year ago.

The key feature as you enter the living area is the structural curtain wall which is framed by black edging and holds up the roof. The shape of the edging was inspired by the pattern seen on Asian glazed pots. Along with the high windows, the effect is that the living space is filled with light all day and throughout the year.

The dark grey walls and marble floor give the living room a modern edgy feel, and draw your eye to the glass and the pool and garden beyond. The ceiling in the living area consists of insulation panels, which is an unusual but energy efficient material to use in such circumstances.

The adjoining kitchen includes a mirrored splashback which reflects the pattern of the glass wall back into the kitchen. A large painting in golden tones is in stark contrast to the darker palette of the living room walls. It was painted by a Hanoi painter and represents the five stages of life.

Outside, the roof line is the dominant feature. It comprises a series of overlapping layers, separated by glass, and without gutters. When it rains, water flows down the layers of the roof in a waterfall effect, which can be observed from both the downstairs and upstairs living areas.

One of the advantages of the house being located close to the laneway is that the outdoor area has been maximised. The house wraps around a sparkling pool and entertaining area and an orchard is planned for the area towards Power Street. From both the downstairs and upstairs living areas the owners are able to watch the seasons unfold outside.

On the other side of the pool from the living space is the master bedroom. It has been designed around an existing tree, which provides a beautiful natural centrepiece. The walk in robe, bedroom and ensuite are sleek and modern. Glass and mirrors have been utilised to increase the feeling of spaciousness and luxury. Beneath the master bedroom, lies an old pool space which has been converted into a watertank.

Upstairs is a second living space with bedrooms and bathroom. Internal windows can be opened to link the upstairs and downstairs living areas, or closed to minimise noise. In both downstairs and upstairs, laser cut screens are a feature, providing an interesting visual effect.

The owners of the house were keen to ensure that the house not feel cavernous or impersonal. They have achieved this aim through clever design. The house contains every feature that could be desired for a family home but remains relaxed and private.