Malleson St, Richmond Photography: The Thin Black Line

Malleson St, Richmond

This splendidly restored and renovated Edwardian home is idyllically situated adjacent to Cairns Reserve on a corner site in Richmond Hill. The current owners purchased the property in 2008 in a derelict condition and have overseen a complete transformation.

Architect Craig Rossetti was tasked with designing a home with a large family entertaining space and light as a priority throughout. The owners were keen to respect the heritage of the house while creating a contemporary addition which would provide modern family living spaces.

Outdoor space was also part of the brief but not in the form of a traditional backyard which would have been overlooked by neighbouring properties. Instead, the design expertly makes use of light and ensures privacy through the creation of central courtyards.

Landscape architect John Patrick has created delightful rambling gardens that surround this property and embellish its superb corner site. The gardens provide views of interest from many vantages within the house and from the street. A great deal of care and sensitivity has been taken with the landscaping. Plantings have even been added over the property's fences to help it blend into the adjacent parkland.

As you enter this house it is immediately apparent that the original part of this home has been painstakingly and lovingly restored to its former glory. There are numerous period features such as strikingly detailed leadlight windows, ornate pressed-metal ceilings, Baltic pine floors, fretwork and fireplaces with decorative mantels. The original part of the house now includes the master bedroom, walk-in robe, ensuite, parents' retreat and home office.

A glass-walled walkway then delineates the original house from the new additions. This walkway features abundant light and an attractive outlook onto both courtyards. The ground floor of the new addition includes children's bedrooms, a games room, laundry and bathrooms. An ingenious sunken study nook with a low-level outlook onto the reserve completes this downstairs area.

On the first floor, Craig Rossetti has fully delivered on the brief through the creation of an enviable family space that forms the heart of this home. A generous kitchen features subway tiles, Ceasarstone benches, oversized industrial lights and a butler's pantry. The living and dining area unfold onto a large balcony that becomes a magnificent outdoor room and conveys a wonderful feeling of tranquillity and elevation amongst the greenery of the adjacent reserve and courtyard below. Cleverly, this enchanting outdoor area still maintains a sense of privacy despite its elevation and proximity to the reserve.