Rathmines Rd, Hawthorn East Photography: Jack Lovel Photography

Rathmines Rd, Hawthorn East

This 1890s double fronted Victorian named 'Ceiliuradh' (meaning celebration) has a rich history worthy of celebration. It first featured as a St Joseph's Open House in 1998 after a renovation and has been magnificently updated recently.

The owners of this property engaged architect Padarc and builders The Domicile Group to work in collaboration to complete the project. The brief was to redesign and rebuild the rear of the house to include an open plan kitchen, dining, living space, home office, outdoor entertaining area and pool.

The front part of the house is largely original in structure and maintains beautiful heritage features such as red glass in the entrance, ornate mantels, cornices, ceiling roses and Baltic pine floors. To complement the Victorian facade a formal front garden has been carefully created by Botanica Garden Styling.

As you enter the house there is a generous hallway with three bedrooms, children's playroom, powder room, bathroom and master bedroom with walk-in robe and ensuite. The ensuite features stylish grey tones featuring small Carrara marble hexagon tiles. Large indigenous artworks feature in the hallway and throughout the house.

An elegant archway and a few steps up signal the transition from old to new. The redesigned back part of the house has been thoughtfully conceived by the architect and skillfully crafted by the builder. A sleek, contemporary kitchen is defined by a striking cantilever charcoal porcelain island bench. Black Miunn bar stools complete the look. The kitchen sink overlooks a large window with greenery beyond forming a natural splash back. A butler's pantry and laundry are expertly positioned for utility but also ingeniously secreted out of sight.

The living area features beautifully constructed joinery providing abundant storage and an entertainment unit. A home office is tucked around the corner from the living area and again ample storage features along with two desk areas taking advantage of plentiful light and garden outlook. Throughout this house stylish light fittings are a theme and this back area showcases some inspired lighting choices.

The triumph of this renovation is the seamless way the indoor connects with the outdoor. Large glazed sliding panel doors allow the back of the house to open up onto the large outdoor deck which includes both a seating and dining area plus outdoor kitchen hutch. The timber lined verandah sweeps dramatically upwards so as take full advantage of the northern orientation and the deliberate minimisation of support poles ensures an unobstructed view of the backyard and pool.

The backyard features some playfully oversized wire rabbit sculptures amongst lush greenery. The pool makes for an idyllic outlook through the use of Italian aqua glass Bisazza tiles and an infinity edge. Decorative grey geometric tiles feature on the exterior side of the pool and with water cascading over them a relaxing resort-like ambience is created for those enjoying the alfresco entertaining area.