James St, Richmond

James St, Richmond

Originally built in the 1990s for an artist owner in an ‘industrial warehouse style’, this property had an eclectic, quirky and highly personalized style. It included a unique combination of elements, such as recycled bricks, classical columns, elaborate mouldings, and 1920s-style portholes.

In 2015 the current owners purchased the property and tasked DX Architects and builder Damian Pearce with its transformation. The brief included opening up the spaces, modernizing the interiors and creating an extra bedroom - whilst maintaining the external walls and character of the property.

There is an air of anticipation as you enter this home because it is far from the predictable layout of the Victorian cottages so common to this neighbourhood. The main living space includes a soaring double height 10-metre ceiling, complete with two industrial style gantries. Impressive three metre high bi-fold doors are also a central feature leading out onto a garden courtyard.

This central part of the house includes the kitchen, lounge and dining areas. A magnificent red glass chandelier suspends dramatically over the dining table. Charming recycled brick walls surround and cedar paneling and shutters add warmth and texture. The original concrete floors have been overlaid with wide engineered floorboards in American oak.

In reworking the living spaces, the kitchen has been relocated to take pride of place in the central living area. The kitchen features a stylish Raven Caesarstone island bench and a white 3D geometric tiled splashback. Light and dark grouts have been creatively used to add interest to the tiled splashback and island bench fascia.

Iron stairs lead up to a gantry that is complete with deck chairs and stunning 360-degree views of Richmond, the city and surrounds. Midway up these stairs an unassuming door leads to a spacious bedroom and ensuite.

Upstairs from the entrance hallway there is another generous bedroom, ensuite and access to the gantry study area. The gantry includes inspired use of an aluminum metal grate floor that allows light to come through a useable surface. A further ample bedroom and ensuite is included on the ground floor off the entrance hall.

Landscape architect Marnie Lewis has created a delightful garden that complements this property through the use of lush foliage contrasting against dark backgrounds, coupled with limestone pavers. Large pieces of sandstone from a Sydney gaol (previously having featured inside the house) have been cleverly repurposed to provide a low feature wall in the courtyard.

The gardens predominantly feature lush green foliage, white flowers and some splashes of colour. A glorious purple crepe myrtle graces the front garden, whilst camellias, gardenias, magnolias and hydrangeas all feature throughout.

This unique home has undergone a masterful renovation that has enhanced the elements that provide its character and charm, whilst thoroughly modernizing and revitalizing it for a new chapter with its new owners.


2018 Sponsors