Riverside, Hawthorn

Riverside, Hawthorn

This stunning new high-end construction by builder Brian Arundel combines steel, glass, timber and stone to spectacular effect. But without question, the key to this home’s success is its prime location overlooking verdant riverside parkland in Hawthorn.

The impressive pivoting front door has been expertly crafted from Blackbutt timber ‒ the material of choice for all internal doors, floors and cabinetry. Tiles used throughout the house are Chinese Bluestone sourced from Northern China, and the stacked stone feature walls are constructed from Castlemaine Slate. Soft sheer linen curtains contrast beautifully with the sharp edges of the stone and tiles.

Upon entering, vast sliding doors reveal the library and adjacent study on the right, while custom-built timber doors lead to a powder room and hotel-quality guest suite on the left. Australian artwork is a feature of the entrance.

As you step down to the spacious main kitchen/living/dining area, it’s clear that architect Steven Domoney has designed this home for a busy family of six. Not only is it architecturally impressive, it’s also highly functional: a children’s study provides plentiful storage for school bags plus a handy homework space, and a discreet parents’ workspace connects the children’s study with the kitchen.

The quality of a home is often judged by its kitchen, and this first-class kitchen is a masterpiece in both style and function, thanks to interior designer Beatrix Rowe. Dulux grey 2pac cabinetry is the perfect complement to the warm timber cabinetry and the expansive bluestone bench tops contrast with the softness of the stylish ivory-coloured Italian ceiling lamps. On the wall, an innovative German clock by QlockTwo makes a design statement.

The focus of this home is rightly on the impressive architectural elements and the unrivalled parkland views. Key pieces of furniture have been selected with care, such as the 300-year-old Jarrah dining table that has been crafted from one solid piece of timber. A luxurious Chesterfield sofa and armchair create a snug fireside living area.

Opposite the kitchen, huge sliding windows frame the impressive view of the East Coast Pools infinity pool and the leafy parkland beyond, and external doors from the dining area provide seamless indoor/outdoor living. On the deck, adjustable louvres by Clearview Sun Control allow light and warmth to filter through during winter, while providing protection during the summer months.

Downstairs, a door connects to the spacious garage, and a long corridor leads to the five family bedrooms (two with luxurious ensuite bathrooms), powder room, family bathroom, laundry and play room.

As you progress down the hall, you’ll be reminded once again that this home is a clever combination of style and functionality. An appealing feature of the laundry is the covetable in-built drying room, perfect for a busy family. And across the hall, eye-catching portholes in the family bathroom create a sense of fun. Stylish bamboo ‘Haiku’ ceiling fans are a feature throughout the bedrooms.

Sliding doors lead from both the playroom and the master bedroom out onto the deck, providing sweeping views of the adjacent riverside parkland as well as stair access to the backyard below, where the stone pond and the fire-pit are key features of the native garden space.