Station St, Hawthorn East

Station St, Hawthorn East

Owner and architect Peter Schreuder of DS Architects, together with builders Humphries and Cooke, have excelled in the transformation of a dark semi-detached 1880s home into a light-filled family oasis. The renovation was completed in 2016 and the result maximises every inch of the site and also capitalises on the property’s unique park-side location.

The front exterior of this property presents as a traditional home but once inside it is evident that there is much more to be revealed. The retained original part of the house comprises a games room and hallway continuing on to a bathroom, master bedroom and front courtyard.

Continuity between the old and new parts of the house has been achieved through the use of solid Blackbutt timber flooring throughout. There is a subtle Scandinavian feel to this renovation with its timber features, white walls, plentiful glass and leafy aspects.

A light-filled study is located near the front entrance and includes custom bookshelves and a sculptural bamboo pendant by David Trubridge. A number of these bamboo pendants, in various designs, feature throughout the house. Each pendant is inspired by natural elements and they complement the aesthetics of this home beautifully.

The kitchen is located centrally and features a soaring raked glass ceiling that allows abundant light into the heart of this home. It also includes a mirrored splashback and a generous Caesarstone island bench with oak barstools.

The kitchen flows into an open plan family living space, which contains a strikingly designed and beautifully crafted timber staircase. On theme with space maximisation, the underside of the staircase has been cleverly designed as a functional yet stylish study nook.

The open plan family living space features an elongated Caesarstone hearth and custom oak cabinetry. Bi-fold doors open out onto an outdoor living space featuring multiple elevations, bluestone pavers, and timber decking. The exterior of the extension is clad in western red cedar, which integrates the building into the surrounding parklands.

An enticing pool and spa are semi-raised and surrounded by a custom timber slated pool fence. The use of vertical walls of green around the pool allows occupants to enjoy its impressive combination with borrowed foliage from the adjoining parkland. All of these elements coalesce to create an inviting and tranquil outdoor space.

A further highlight of this courtyard is the inspired window cutout in the fence that creates a framed view of the parkland beyond. A sliding gate in the boundary fence also provides convenient direct access to the surrounding parkland.

The first floor of this home is best described as a tree top haven. There are two bedrooms with balconies and a combined bathroom/laundry. Each of these rooms has multiple windows with glorious mid-canopy outlooks.

This renovation has thoroughly succeeded in creating an enviable family home through masterful design, the use of beautiful natural materials and ingenious integration into the surrounding parkland.