Woodfull St, Prahran

Woodfull St, Prahran

Tucked away in the corner of a small street in Prahran, the property doesn't give much away from the street. A slatted entry gate offers glimpses of a courtyard beyond - stylish and inviting with its charcoal laser-cut screening, black steel furniture and striped market umbrella; and once inside it doesn't disappoint.

The modern renovation makes the most of every square inch, while the carefully considered styling exudes effortless cool that is right at home in this trendy locale.

After living in a warehouse conversion in Hawthorn for many years, with children now all grown up, the family was looking for another project to sink their teeth into - and a new area to call home. Purchased in 2015, the compact property had good bones but needed opening up. Architect Anthony Pie was engaged to draw up the couples' ideas and builder Peter Webb from Eastmont Building to bring them to life. The ensuing renovation project, completed in 6 months, involved gutting the home and making clever use of all the available space. The result is a relatively small footprint made to feel bright and airy thanks to the use of split levels, well-placed skylights and large windows which frame the home's plentiful green spaces. A clever use of mirrors inside and out further adds to this sense of openness.

One of the owners, a talented interiors stylist and decorator, has a passion for reinventing spaces - both at home and for clients - mixing old and new with flair and restraint. This deliberately pared-back style, reflected in the fit-out of their Woodfull St home, makes the chosen selection of artwork, furnishings and decorative pieces the heroes. Some highlights include the Christopher Boots Oracle pendant hanging from the double height void, a vibrant artwork 'Mixed Media', and an eclectic mix of pottery and ceramics. While there are plenty of interesting pieces to catch the eye, the overall result is harmonious, calming and understated.

Stunning wide smoky oak floorboards from Tait Timber add warmth and texture, as does the rich chocolate timber veneer custom joinery by Adrian Hall and Callum Foat from H & F Custom Joinery - a feature running through the entire property - from kitchen to bathrooms and the abundant wardrobe storage. This continuity throughout was deliberately created as the perfect, timeless backdrop for eclectic styling pieces.

The main lounge benefits from the double height ceiling, and a view of both upper and lower courtyard gives a calming sense of space. A pair of vintage mustard Fleur tub chairs - an auction find from Leonard Joel - add a fun accent of colour. A solid concrete plinth lines the wall underneath a mounted flat screen TV and built-in fireplace, the logs for which are neatly stacked alongside and used as a decorative timber feature.

In the open-plan kitchen, the clean lines of seamless textured timber cabinetry - free of handles and clutter - work perfectly with the contrast of ultra-matte white Corian benchtops. A black mirrored splashback brings the outdoors in while a fabulous statement succulent adds personality. Modern luxuries include Meile appliances, wine fridge, coffee machine - and a fabulous scullery / laundry with ample storage and plentiful working space - all hallmarks of a home geared for enjoyment and entertaining.

The 8-seat dining area created at the edge of the kitchen is lined with artworks and features a stunning custom timber table by Thomas Lentini. The dining chairs, more of the owner's vintage finds, have been stylishly upcycled with black powder-coated legs and grey upholstery.

A powder room flanks one end of the kitchen; at the other end, stairs carpeted in plush charcoal run to the upper and lower levels of the house.

Upstairs, the master suite opens into a private mezzanine retreat. A built-in bookshelf - visible from downstairs - lines one side of the space, while matching Featherston lounge chairs and ottoman (again auction pieces) offer an area to relax. A wall of the home's signature timber cabinetry disguises what is effectively a walk-in robe. The master bed is tranquil and inviting with crisp white bedding alongside textured sheer grey linen curtains. An ensuite lined with exquisite terrazzo tiles and an enviably spacious vanity benefits from the impressive skylight over the shower.

Downstairs a built-in study features ingenious faux skylights - solar panels that give the illusion of muted natural light - making a bright and useable space out of what could otherwise be a dark underground room.

The two bedrooms down here - one used as guest accommodation - face onto the lower courtyard with lush greenery planted in an eclectic mix of quirky pots collected over many years and a stunning woven lattice stone wall adding texture and interest. The rear bedroom - home to the family's daughter - is fresh and sophisticated. Pops of pink provided by a stunning Fenton & Fenton bone-inlay side table (and matching 7-drawer commode) and hourglass terrazzo stump work perfectly with the room's pared back, playful styling. The generous wall of built-in robes keeps the room free of clutter.

The lower bathroom carries through the same winning formula as other wet areas in the house -statement terrazzo tiles pared with tactile timber and vibrant geometric towels injecting colour into the space.

A garage to the rear completes the low-maintenance property and provides additional storage.


2019 Major Sponsors