Brook St, Hawthorn

Brook St, Hawthorn

Behind this traditional Edwardian façade lies a spectacular design masterpiece. Witnessing the results of this breathtaking transformation provides an endless source of inspiration – even for the most discerning of design enthusiasts.

Dating from c. 1908, the home is believed to have been built on the site of a former dairy that extended from Calvin Street through to Church Street. The original owner is listed as J. Patterson, and the name of the house recorded as 'Dalry'. The Patterson family lived at the house until 1974. A subsequent renovation added on a selection of rooms at the rear of the house, but these were demolished during the current design project.

This high-end renovation was a joint collaboration between Three C Architects, Katie Wain Design and PBM Builders. The surrounding gardens complement the home, and were skilfully designed by renowned landscaper Ben Scott Garden Design and landscaped by Plush Landscapes.

The owners considered environmental sustainability throughout the renovation process. All windows are double-glazed, and this included replacing the original windows. Two underground water tanks provide for garden watering, and solar panels have been added to the roof. Where possible, sustainable materials have been used.

The original front part of the house has retained its traditional Edwardian features, including the triple horseshoe-arched hallway, intricate 'wedding cake' ceilings and cornices, and stained-glass windows. All fireplaces feature handmade tiles, that have been matched to the stained glass in that room.

Lighting fixtures have been carefully selected to complement each room. In the front of the house, a pendant from Atelier Areti hangs in the study, and the generous hallway features lighting by Fred International.

To your left as you enter, the master suite features a calming and light-filled bedroom and an enviable walk-in robe. The ensuite is the epitome of luxury, with vertical white subway tiles and contrasting horizontal Grey Aether by G-LUX stone.

The owners chose Haymes Organic White as the paint colour in all rooms apart from the formal living room. Against this white canvas, an impressive artwork collection provides an injection of colour. Works are by contemporary Australian artists including Michael Cook, Del Kathryn Barton, Petrina Hicks, Ian Strange, Pat Brassington and David Bromley.

The glamorous living room is in a class of its own. Walls are painted in popular Dulux Domino, and a striking pendant was sourced from Apparatus Studio. Carefully selected pieces of furniture complete the luxurious look.

Thoughtful interior design has ensured a strong connection between the original part of the home and the contemporary rear extension. Marble, timber and brass materials have been used throughout, creating the perfect balance of warmth and drama. The flooring is a mix of blonde European Oak and honed concrete.

Stepping down into the new rear extension will take your breath away. Everywhere you turn, custom-designed high-quality fixtures and fittings work together to spectacular effect. Cabinetry in the palatial kitchen has been crafted from custom black veneer. A vast Elba marble benchtop is supported by a solid patina brass base – this striking material is also used for the rangehood. The concealed butler's pantry will be the envy of all, with entry points from both sides.

In the adjoining living area, the bush-hammered concrete wall was inspired by a feature wall at the National Gallery of Victoria, and painstakingly handcrafted here on site by skilled artisans. Bespoke cabinetry is made from Eveneer almond veneer.

The ceiling is constructed from timber battens, and a statement pendant over the dining table was sourced from Flos for Euroluce. The custom-manufactured glass pivot doors were imported from Europe, and were the largest ever made by Vitrosca in Australia.

A hidden timber staircase with an external glass wall leads to the upstairs level. Here, three children's bedrooms all include vast sliding doors, which, when closed, create the appearance of a seamless wall.

A further external staircase reveals a spacious roof-top terrace that commands uninterrupted views of the city skyline.

The rear garden is a perfect combination of style and functionality, with an inground pool and games room providing hours of entertainment for the family.

Throughout the build, the material palette was inspired by the robust blend of concrete and the external charred timber that creates harmony between indoor and outdoor spaces. This charred timber effect is a modern interpretation of the ancient Japanese technique called shou sugi ban, and is particularly striking when viewed from the pool area.

We're sure you'll agree – when it comes to high-end inimitable interior design, this is as good as it gets.