Marshall Ave, Kew

Marshall Ave, Kew

A magnificent wide garden allotment of approximately 1,787m² provides a beautiful and tranquil setting for this classic 1930s English-style family residence that has been called home by the same family for 45 years.

Originally built by a Mrs R M Norris in the 1930s, Mrs Norris commissioned architects Harry B Gibbs & Finlay to design this historic home. The architect's specifications included "The whole of the panelling including mantelpieces to living room, dining room, hall, grille and staircase, newels, handrail and balustrading, including doors in those compartments, namely 6 six single doors including front door, and pair of double doors and folding ditto between front rooms also all nosing and architraves, jamb linings in connection with the above doors and windows in those portions mentioned to be in clear selected dry first quality Blackwood dressed and ready for polishing". The original features of the home have been retained and admired for over 80 years and are treasured by the family of the current owner who raised seven children in the home.

Located in a quiet tree-lined street in the heart of Kew, you are immediately greeted by the wide expansive garden with the focal point being a Golden Ash tree. The owner fondly remembers the auctioneer standing under the tree at the auction back in 1975 when it was purchased. A wide curving driveway leads past an enormous Pin Oak tree to the front door on the side of the house where a pergola, the original replaced by one of owner's children (now a St Joseph's parent), is covered in a beautiful Wisteria that flowers faithfully every spring.

Introduced by a portico, the interior over two levels features an entrance hall flowing to the spacious formal sitting and dining rooms, plus a family room opening to a terrace. In the entrance hall, pause for a moment to absorb your magnificent surroundings; decorative ceilings and beautiful Blackwood panelling with the most spectacular fireplace. The outdoors can be seen through the diamond leadlight windows that create the perfect picture frame around the lush front garden and expansive lawn. Continuing, you enter the formal dining room also embellished with beautiful panelling and leadlight windows.

Another hall to the right of the entrance hall leads you to the master bedroom and a further bedroom which was used by one of the children. The generous proportions and outlook of the master bedroom make it a most impressive room. Large windows and a glass sliding door enable you to look out over the entire back garden. This room is ideal to sit in with a cup of tea and a book thanks to the natural light streaming into the room.

As you proceed along the hallway, you enter the architect designed and supervised renovation and extension completed in 1984 to accommodate the growing family. The architect, Peter Latreille, designed a spacious new kitchen and informal dining area, a large new family room, new laundry, new shower room, as well as two extra bedrooms upstairs, a laundry chute and storage space in the roof. The result was a substantial residence with seven bedrooms, three bathrooms and lots of living space with easy access to the front and back gardens.

The owner understands the original house was designed to be attended by servants. Under the heading “Bells” the original specifications stipulated “Provide for installing 6 points of electric bells, indicator lettered and numbered…..Bell pushes and drops as selected.” The original kitchen was very small, lacked an eating area, but boasted a butler's pantry and a serving window into the dining room. The outside laundry had a bath and there was an outside toilet. A small windowless room, adjacent to the kitchen, was probably used as a maid's bedroom.

As you walk up the original Blackwood staircase, you are met by four bedrooms and, what was used as a fifth upstairs bedroom, which now houses a retreat with a couch and television. The house previously had only three upstairs bedrooms. During the 1984 renovation two bedrooms, one on the northern side of the house and one on the southern side of the house, were extended further into the roof cavity and divided in half, thus providing two extra bedrooms. On this level, you will also find a very recently renovated bathroom and, adjacent to the landing on the stairs, an expansive storage area, a must for any large family.

Back downstairs, the informal dining space leads easily to an outdoor entertaining area and large garden with a solar-heated pool and gas mains barbeque – perfect for entertaining family and friends. Here you will find a second Pin Oak tree standing tall and proud as the key feature of the backyard. The other star of the garden is a majestic Magnolia Grandiflora with its impressive white flowers. The lawns are meticulously maintained and the garden beds flourishing.

As you bid farewell to the property be sure to wander through the grounds to find your way back to the front of the house. Over many years, the house provided a beautiful venue for weekly dinners with the extended family and friends of twenty or more sitting around the kitchen table, sharing stories and creating memories. The sheer scale of this property firmly places it in a class with very few others and it is truly a privilege to feature this unique family home.