Barkers Road

Barkers Road, East Hawthorn

A strong desire to sustain both quality of life and the environment motivated the owners of this property to build an inspiring and sustainable new home for their young family.

Guided by a belief that living sustainably does not have to mean living with less amenity or space, the owners have created a striking, 6+ star environmental home that incorporates everything the modern family needs.

The home has outstanding thermal properties - staying cool in summer and warm in winter. Double-glazed European style windows work hard all year round. In winter, they let precious little heat out, whilst allowing the sunlight to provide natural warmth. In summer the scorching heat stays out - thanks to the automated external blinds. The home also has significant insulation in all ceilings and walls; enhanced through Hebel aerated concrete block construction.

A seven-kilowatt system of rooftop solar panels, and two water tanks with combined capacity of 75,000 litres, means that this large family can sustain a great lifestyle with a low environmental footprint. The house generates virtually all of its own power needs and only uses mains water when the tanks run dry.

Inside, the interior of the home is a haven of warmth and light, with the owners employing colour and texture throughout to succeed in separating spaces, while making them inclusive all at the same time.

Entered via a discrete, solid hard-wood door, a traditional vestibule leads directly into the spacious open plan sitting, dining and kitchen area. The use of two over-sized custom made drum lights, serve to define the living and dining spaces. In the living room, a spectacular open fire is faced with wonderfully rustic `rough cut' travertine marble. In the dining room, a screen print by Tasmanian artist Melissa Smith injects colour and drama.

In the kitchen, warm whites and splashes of green draw you into what is undoubtedly the epicentre of this family home. Here, a vast sheet of sliding glass can be pulled back to seamlessly integrate the kitchen with the outdoor deck and pool.

Beyond the kitchen is a second living space, the main bedroom suite and stairs to the second level. The main bedroom is a haven for adults incorporating a study, WIR, ensuite and bedroom. In the bedroom, a George Nelson Bubble Saucer pendant complements the textured wallpaper and beautiful `Cleo' armchair by Jardan.

Upstairs contains four bedrooms for the children, a retreat and family bathroom. In an ode to this youthful space, the wallpaper above the steps and retreat wall was chosen because it can be coloured in!

Outside, a large front garden incorporating the solar heated pool, children's play equipment, law, chickens and an edible garden completes this beautiful home.