Photo Missing

Gardiner Road, Richmond

This stunning architect designed family home can wear the "state-of-the-art" label with ease. The brief to Ken Charles of Centrum Architects was "to create a modern yet not sterile family home that provided for maximum indoor/outdoor entertaining and ease of living".

At street level the house has great visual appeal. Featuring geometric shapes painted in aubergine (Dulux "Double Base"), reflective copper panels, horizontal jarrah boards and massive vertical beams of brushbox the overall appearance is impressive. Plantings of silver birches and Manchurian pears complement the design and a highly perfumed gardenia garden next to the front door makes for a warm welcome.

The house has been built over three levels with the main entrance on the first level; the lower level houses the garage. A dramatic external orange wall highlights a suspended fishpond at the main entry. This colour, used in the French lithograph above the dining table, is featured throughout the formal living areas which allow for formal entertaining, modern style.

The main living space can be seen from the front door and the eye is drawn further across the living and dining room to the pool and surrounding green areas that are a major design feature. The floors are a mix of both jarrah and brush box and the walls are painted in Dulux "Hog Bristle". Jarrah is also featured in the kitchen cupboards adding warmth to the seraphic glass splash back and Stone Italiana benchtops.

While the plasma flat screen television outwardly suggests modern entertainment, intelligent lighting, communication and entertainment systems provided by Conson and Cableman are featured extensively throughout the home. The entire home including the outside areas are "wired for sound" and computer access is available in most rooms.

Homewares store, Hermon & Hermon of Swan Street has supplied the majority of furnishings and accessories. Large scale dining tables and comfortable sofas have been used in both formal and informal areas with the clever use of the watermelon coloured fabric as sofa covers and wall covering in the bookshelves above the Jetmaster fireplace. Natural fibres are used throughout with the emphasis on cane and textured fabrics. Roman blinds that disappear when fully closed to maximize the view and clean lines highlight the back windows; plantation shutters cover most other windows.

The third level comprises four bedrooms, two with ensuites, a large children's entertainment area that can be sectioned off from the remainder of the space by a sliding door and another bathroom. Bathrooms feature wall and floor tiles in neutral colours with modern fittings. Mocha coloured carpet has been used on the entire upper level except in the bathrooms. The main bedroom has a cleverly designed walk-in-robe with a huge amount of storage space and a stunning double bathroom.

The back garden is framed by wall of lilly pillys on the upper level with a rolling lawn. Manchurian pears have been used on the lower level to provide screening along the eastern boundary. Other plantings such as star jasmine and baby bronze flax have been included for their sensory value and a mass planting of Birds of Paradise (Strelitzia's) will provide a dramatic contrast to the black pebbled pool wall, when in flower. While the garden was designed by the owners, Greenevent completed the landscaping works.

A non-slip child friendly surface of recycled rubber known as "Play Safe" has been used around the pool.

The house has recently been completed and replaced a dilapidated Californian Bungalow. It took 18 months to build.