Photo Missing Photo Missing photographer: Bridget Laird

Illawarra Road

When the owners of this home saw the head office for Country Road Australia they knew they had found the architect they were looking for. Multi award winning firm Metier3 has been involved in number of high profile commercial projects and that influence can be seen in this home. Quite understated from the street view, inside the environmentally sustainable house has the feel of a gallery combined with the functionality required in a family home.

The house is built primarily of smooth split faced brick interspersed with smaller blocks rough in texture. A second storey, dubbed the "chocolate box", housing a parent retreat, appears to float above. From the front gate a walled pathway featuring an Alludean rusted screen leads to the front door with access to the front entertainment area on the left. Inside, the corridor opens to a large gallery-type dining and living space catering both to everyday living and spectacular entertaining. The floor here is polished concrete.

Behind the gallery space is a media room, and running the length of the northern side of both areas are windows to view the lap pool. At the other end of the gallery space is the kitchen with an adjacent glass roofed meals area. This space with its rough textured feature wall opens to the lap pool on one side and a grassed area with its own pond on the other. At the end of the pool is a resort style pavilion over a granite topped outdoor kitchen/bar clad in limestone tiles. As darkness falls the bar is illuminated with the flick of a switch.

Windows in the house are of energy efficient low-E glass and comprise a mix of long rectangular vertical and horizontal panes. Although there are many windows to maximise natural light, wall space for artwork is not compromised.

The parents retreat upstairs comprises a main bedroom with large ensuite and study. The children's wing downstairs has three bedrooms, one with ensuite, all looking out to a private garden. The double garage behind opens to a rear lane.

Much of the design of the house involves themes of water and floating. This can be seen in such features as the wave-like decking around the pool and up the adjoining wall, the concrete plinth and moulded fireplace in the gallery space, the marble kitchen bench and the raised floating floor in the upstairs ensuite.

These notes have been prepared with the kind assistance of the owners.