Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn Linda Crescent, Hawthorn

Linda Crescent, Hawthorn

The leafy Grace Park Estate in Hawthorn showcases architecture from the Federation period, the style of architecture which was popular in Australia from around 1890 to 1920. Mostly red brick with the occasional stucco detail, Federation homes surround 15 Linda Crescent - the only Californian Bungalow in the street. With characteristic squat pillars flanking central steps leading to a front porch, the only indication that the house may have been updated is the charcoal paint colour used on the pillars and wood trim, the crisp white window frames, and a weathered zinc upstairs dormer window on the east side of the house.

The front door opens into a light-filled void, brilliantly lit with natural light from the overhead window. It is a stunning contrast to the dark, sombre-toned entrance porch. The contemporary feel of the space is further accentuated by the large John Baird painting hanging on a stark, pale grey cement wall. A beautifully simple and elegant glass pendant hangs down, reflecting light from the overhead brightness. It is clear from the entrance lobby that this house has shed any remnants of its past. Indeed the fa├žade of the house and the dado panelling in the entry hall are almost all that remains visually of the original dark house.

The current owners bought the house in 2002 and lived with the 80s extension until demolishing and renovating during 2010 and 2011. According to Interior Designer Angela Costa of Steve Domoney Architecture, the brief from the clients was simple: "we want a feeling of space and light, preserve the oak tree and provide six bedrooms".

The owners were familiar with and liked the architects' signature use of concrete and bluestone as a strong architectural feature. This has been used to great effect in the entrance lobby, feature fireplace, kitchen bench and distinct columns linking the dining area with the outdoors. This is offset with the statement 'Discoco' pendant light, suspended over the dining table. The monochromatic tones and angular spaces throughout the house have been softened with the use of recycled blackbutt timber flooring.

Two rooms lead off the entrance lobby - one to a library and music room, lined with floor to ceiling, dark timber book shelves, the other to the master bedroom which includes a stunningly modern ensuite. The large living room sits directly beyond the lobby. It is bookended with full height dark- stained timber panelling, cleverly concealing storage and entertainment units. The kitchen features a 4.8 metre-long concrete bench connecting through to the outdoor barbeque bench. The white 2-pak cabinetry conceals the main cooking hub. A practical prep area, pantry and laundry are tucked behind a full height wall beyond.

The hidden stairs off the living space lead to an upstairs study sharing views through the void adjacent. Illuminated by ceiling windows, this area allows light to penetrate through to the living area, ensuring natural light all day. A wing along the eastern boundary contains four bedrooms, bathrooms and a play room.

The renovation has fulfilled the brief magnificently. The house has been transformed into a light-filled, spacious family home, boasting stunning architectural features yet achieving great functionality.