Photo Missing

Osborne Court

This three storey contemporary home is filled with warmth and personality thanks to the clever use of stone and warm timbers throughout.

The brief to the architects Somerville Design was to build a home that
the owners and their young children could grow into. This is reflected in
the zoned areas; ie parents, children and multiple living areas. To the street the home is striking with its non-fussy appearance and clean lines.

Starting with the basics, the architect drew up a three storey home, disguising the steep sloping site. The entrance level is for entertaining, with an open plan living, dining and kitchen area, as well as a sitting/guest room and bathroom. Upstairs is the parents retreat, bedroom and study/sewing room, while the lowest level features a wine cellar, laundry, bathroom and children's bedrooms and playroom.

The design maximises the western view of the Yarra river and the plentiful tree tops of gum trees along the riverbank together with the city skyline. These aspects are able to be enjoyed from the decks on each level which add to the sense of space in this home.

The entrance to the home leads us into the stone clad foyer (el dorado
stone). Walking down the hall you are struck by the sense of openness
and light created by the vast glass walls/windows. Adjacent to the dining
area is a sitting/living area with open fireplace. The painting adjacent to
the dining room is by Jane Flowers from Seaview Gallery, Queenscliff.

The use of timber is a feature to the house. The floorboards throughout
the house are of tallow wood and cabinetry of warm jarrah timbers. The
desks, dining table and built in shelving throughout the house is all custom made in red gum and quite a feature throughout.

The home is completely smart wired throughout and has automated blinds. It is an energy smart home with solar heating for the pool and hot water system.

The children's bedrooms feature Designer Guild Fabrics with the
children's bathroom having blue/grey glass tiles contrasting vividly with the mustard glass tiles and stone italiana bench tops.

The kitchen area is practical and elegant for what is a family home. The
feature materials include stainless steel bench tops and black honed granite in a matt finish. The pantry can be used as a hidden work space and with the cabinetry off white (ecru).

The rear of the house continues the use of timber with the slatted timber
integrating the house into the natural setting. The pool is set effectively
into the bush feel with native grasses, merbau decking and grass trees.

The house is thoughtful and cleverly designed enabling both individual
and practical living.